ROSALIND CRISP (AUS) & BO WIGET (CH/DE)/ CRISP & WIGET

14. 10., 20h premijera i 15. 10., 20h @ Francuski paviljon (45′)

U projektu Crisp & Wiget australska koreografkinja i plesačica Rosalind Crisp i švicarski skladatelj i muzičar s berlinskom adresom Bo Wiget pozivaju publiku u intimno zajedništvo dvaju fundamentalnih oblika izražavanja: plesa i glazbe. Inspirirajući se sličnostima i razlikama u svojim praksama, balansiraju na granici sviranja cijelog instrumenta (violončelo & tijelo) ali i njegova rastvaranja u zasebne, manje komade. Prostori između umjetnika iznova se popunjavaju kako njihovi dijeljeni i organski podražaji prema suvremenom svijetu zasićuju njihovo djelovanje na sceni.

Ples: Rosalind Crisp 
Violončelo: Bo Wiget 
Dizajner svjetla: Ben Cobham // bluebottle 
Asistent dizajnera svjetla: Alex Nguyen // bluebottle 
Umjetnički savjet: Andrew Morrish
Menadžment: Auspicious Arts Projects  

Crisp & Wiget dio je Platform East programa australskih radova produciranih u Europi od strane Rosalind Crisp/Omeo Dance. Platform East potpomogla je australska vlada kroz Ministarstvo za umjetnost – Catalyst – Australian Arts and Culture Fund. Prostor osigurao Tanzfabrik Berlin. Rezidencija i izvedbe realiziraju se u sklopu projekta SC u rezidenciji uz potporu Ministarstva kulture RH, Goethe-Instituta u Hrvatskoj (www.goethe.de/zagreb) i The Swiss Arts Council- Prohelvetia (https://prohelvetia.ch/).

Crisp & Wiget by A. Morrish

Crisp & Wiget by A. Morrish

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BIOGRAFIJA

Rosalind Crisp priznata je australska plesna umjetnica. Od 2004. do 2012. radila je u Parizu kao koreografkinja suradnica za Atelier de Paris-Carolyn Carlson. U Francuskoj je nedavno i priznata nagradom Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres. Rosalind je i počasna znanstvena suradnica na Sveučilištu u Melbourneu (VCA), te je diplomirala na Sveučilištu u Sydneyju (UWS). Preko 30 godina bavljenja plesom rezultiralo je velikim brojem originalnog plesnog rada. Tijekom godina ostvarila je brojne suradnje s australskim i europskim institucijama (kazališta…), te se posvetila kulturalnoj razmjeni između Francuske, Njemačke i Australije. Njezina koreografska vještina i plesna metoda omogućuju joj rad i umjetnička istraživanja na svjetskoj razini, bilo to samostalno ili u suradnji s drugim umjetnicima.

Rosalind Crisp, photo by Anna Sole

Rosalind Crisp, photo by Anna Sole

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bo Wiget je skladatelj, violončelist i izvođač. Sklada za koncerte, kazalište i ples (Sing-Akademie u Berlinu, Berlin State Opera, Schauspielhaus Bochum, Schauspielhaus Zürich). Surađivao je s mnogim svjetski priznatim umjetnicima. Od 2008. stvara izvedbena djela, a čitavu Europu i Japan proputovao je na koncertnim i festivalskim turnejama s raznim muzičkim bendovima i duetima.

Bo Wiget, photo by Anne-Sophie Malmberg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne pokušavam se nositi s bijesom, nego se usmjeravam na moć intenzivnih osjećaja kako bih izoštrila svoja osjetila. Fizikalnost plesa, vrtlarenje i naganjanje ovaca tri su načina kojima kanaliziram takve intenzivne osjećaje. Postoji TV emisija u Australiji koja se emitira noću i zove se bijes. Već se 30 godina prikazuje subotom uvečer!  Rosalind Crisp

 

Kazalište, ples, glazba, vizualna umjetnost, sve vrste umjetnosti su dvije stvari: igra i ritual. (Izvedba i religija). Jako ozbiljne, jako važne. Igre i rituali uvijek su bili važan dio čovjeka. Esencijalni u nošenju s tugom, gubitkom, ratom, bijesom, ljutnjom, ali i ljubavlju i srećom. Znači, umjetnost se uvijek nosi sa svim aspektima života, i ključan je aspekt našeg života.  Bo Wiget