RADIONICA/ NATAŠA RAJKOVIĆ (HR): RAZVOJ UMJETNIČKIH PROJEKATA 2

11. i 12.10. 18-21h te 14. i 16.10. 17-20h @ SC (Galerija SC i Teatar &TD)

Ono o čemu je riječ, a čemu prethodi razmišljanje zašto je riječ o tome, zašto baš to? To rješavate sami sa sobom i ako to uspješno razriješite na dobrom ste putu da predstavu odvedete točno tamo gdje trebate. Vjerovali ili ne, ići bez problema tamo gdje hoćete nije garancija dobro obavljena posla, puno više postižete ako dospijete tamo gdje trebate biti. Naime, materijal na kojem radite zajedno s ljudima s kojima radite i prostorom u kome radite kreće se prema cilju, zaokruženju i čini to nenasilno. Znati sve unaprijed, kretati se prema unaprijed zacrtanoj slici konačne predstave isuviše je lako i vrlo često banalno jer nizati rješenja iz logike sustava koji ste osmislili bez da držite otvorenim prostor za događaje koji se odvijaju u samom radu znači uskratiti predstavi priliku da se razvije u punoj kompleksnosti, da iskoristi specifičnost svake uključene osobe i svake zatečene datosti. S jasnom slikom možete raditi bilo gdje i bilo s kime ali takav rad je puno više nalik na regulaciju scenskog prometa, na oživljavanje slike koju imate u glavi, na puku inscenaciju, nema veze sa stvaranjem, s razvojem ideje, s razvojem kreacije. N. Rajković (Kazalište br. 53./54.)

Čini se da nam se za takav rad, koji se prema zaokruženju kreće nenasilno uzimajući u obzir sve zadatosti, potrebno vratiti motivacijistrukturikompoziciji dramaturgiji – osnovnim pojmovima koje brkamo, a bez kojih ne možemo. I ove godine Ganz vas zove na RAZVOJ vaših umjetničkih projekata u suradnji, ili sukobu, s našim voditeljima, gostima i drugim sudionicima radionice. Tijekom šestodnevne radionice koju će voditi kazališna redateljica Nataša Rajković, imat ćete priliku u formi razgovora, prezentacija ili individualnih konzultacija, susresti se s etabliranim umjetnicima i stručnjacima i testirati vlastite ideje. Svatko od pozvanih gostiju iz perspektive svoga rada i polja djelovanja pokušat će rasvijetliti osnovne pojmove kojima se bavimo. Ali, u fokusu radionice bit će i specifične potrebe vašega projekta, pa ćete tijekom trajanja radionice svoje ideje moći razvijati na individualnim konzultacijama i/ili praktično isprobavati u prostorima SC-a.

Trebamo:

  1. a) kratki opis problema kojim se želite baviti

* Ovisit će o fazi rada u kojoj ste (na početku, možda imate problem s idejom ili razradom koncepta; u sredini, tražite rješenje kako određeni materijal postaviti na scenu; pri kraju, možda imate tehnički problem ili se mučite kako sve zaokružiti…). Uključite, također, što očekujete od radionice (možda vam je dovoljno s nekim razgovarati o konceptu, ili tražite reference i postavljanje projekta u njegov specifični kontekst, ili želite prezentirati work-in-progress i tražite feedback, i sl.).

  1. b) opišite u jednoj ili dvije rečenice glavni fokus vašega umjetničkog rada
  2. c) kontakt i kratka biografija

* Možete nam poslati i dodatne materijale (tekst na kojem radite, snimke probi, video snimke ili fotografije prošlih radova i sl.) koji će nam pomoći da se bolje upoznamo s vašim radom i potrebama.

Navedeno pošaljite na edukultura.sc@gmail.com do 1. listopada 2016. do ponoći.

Radionica se održava 11. i 12.10. od 18 do 21 sati te 14. i 16.10. od 17 do 20 sati u Studentskom centru u Zagrebu.

** Svatko od sudionika moći će se tijekom radionice dogovoriti za individualne konzultacije s voditeljicom radionice i gostima-predavačima. Oni od vas koji žele ili su već započeli s probama mogu računati na prostore SC-a za probe i praktično isprobavanje ideja tijekom radionice (11.-16.10.2016.).

Nataša Rajković (HR), kazališna autorica i redateljica, od 2004. umjetnička ravnateljica Kulture promjene Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu. Također, dramaturginja i spisateljica, Nataša je završila diplomski studij filozofije i komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zajedno s redateljem Bobom Jelčićem radi u kazalištu od 1993. Njihove su kazališne predstave gostovale diljem Europe te osvojile brojne nagrade.

Radionica se realizira u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu u sklopu projekta apap – Performing Europe 2020 uz potporu EU programa – Kreativna Europa te je dio programa Edukultura SC Kulture promjene Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu koji se realizira uz potporu Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport.

2

5