MARÍA JEREZ (ES)/ BLOB

13.10., 21h @ Velika &TD (45′)

Dopustite mi da vam predstavim Blob, ultimativni nedefinirani entitet koji nitko ne može imenovati. Stvar koja je sve i ništa, koja preuzima sve oblike, a nema nikakve forme. Blob samo jest. Promjenjiv, indiferentan prema vanjskom. Indiferencija kao tvar, stvar povjerenja, pušta te da postaneš što želiš, suočavajući te s tvojim najdubljim snovima, najmračnijim strahovima, tvojim najvećim željama.

Blob sesuočava s enigmom. Kako susret dviju stvari može stvoriti nešto treće, treću dimenziju, nešto što prije susreta nije postojalo, nije trebalo postojati, što se rađa iz susreta samog? Dok se rađa, ta treća stvar transformira i tebe i Blob… Ovaj proces konstantne transformacije žudi za pozornim gledanjem; gledanjem koje obraća pažnju kroz nemogućnost imenovanja onog u što gleda.

Nitko ne zna što je Blob.

Blob

Blob

 

 

 

 

 

 

 

 

Autorica: María Jerez 

Koprodukcija: La Casa Ecendida (Madrid), Buda Kunstencentrum (Kortrijk), Sveučilište u Zagrebu, Studentski centar Zagreb, Kultura promjene, Teatar &TD u suradnji s apap – Performing Europe  

Podupire TanzFabrik Berlin i Europska komisija “Kultura 2007-2013.”

Postprodukcija financirana sredstvima europskog projekta apap –Performing Europe 2020, sufinancirano sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa.

Blob

Blob

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BIOGRAFIJA

María Jerez (1978., Madrid) završila je povijest umjetnosti (1999-2000) i audiovizualne komunikacije (1998-1999) na Sveučilištu u Madridu. Rad Marije Jerez obuhvaća područja filma, koreografije, arhitekture i vizualnih umjetnosti. Njezina praksa zasniva se na ideji da svaki novi proces otkriva i novi format. On se sastoji od razvijanja posebnog jezika koji može nastati isključivo u tim novim specifičnim uvjetima. Autorica želi razvijati svoju praksu kao eksperimentalni kontinuum koji pogađa ne samo vidljivi dio rada – umjetničko djelo – nego i metodologije koje su u stalnom razvoju, kontekste koji se oko umjetničkog djela stvaraju, te publiku i odnose.

Maria Jerez, photo by Elena Hidalgo

Maria Jerez, photo by Elena Hidalgo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bijes je uvijek usmjeren protiv nečeg, reaktivan je i osnažuje ideju identiteta i identifikacije. Više me zanima umjetnost koja proizlazi iz transformacije identiteta i potencijaliteta, iz nečeg mračnijeg i mutnijeg od bijesa. Da idem za svojim bijesom, pa ja bih postala kriminalka!

2

5