R. MILEVOJ, Z. UŽBINEC, M. FERLIN, B. GAGIĆ/ U OČIMA

16. 10., 19:30 premijera i 21:30 izvedba @ Francuski paviljon

Krećući od pretpostavke da međusobno izložena tijela u sebi nose slojeve plesnog materijala uvjetovane poviješću i tragovima svih prijašnjih izvođenja i koreografskih rješenja, tijekom procesa, repetitivnog izvođenja i međusobnog promatranja, izvođačice razvijaju plesni materijal iskustvom onog plesa koji, nakon završenog procesa, postaje promijenjen, a opet prekriven individualnim habitusima obje izvođačice. U tako pročišćenom plesnom materijalu pronalaze uzajamnu podršku, koreografsku inspiraciju i kazališno iskustvo zajedništva (ili samoće).
U suradnji s umjetnicima Matijom Ferlinom i Bojanom Gagićem, Roberta i Zrinka kreiraju plesnu izvedbu koja se oslanja na preoblikovanje prostora susreta i uspostavljanje plesnog dijaloga. Transformacijom pokreta i zvuka nastaje specifična atmosfera u kojoj plesni duet postaje posveta onoj drugoj i drugima koji svjedoče njihovu susretu.

Koreografija: Roberta Milevoj, Zrinka Užbinec, Matija Ferlin 

Oblikovanje zvuka i svjetla: Bojan Gagić

Izvedba: Roberta Milevoj, Zrinka Užbinec 

Produkcija: Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu- Kultura promjene- Teatar &TD u sklopu projekta apap- Performin Europe sufinanciranog sredstvima programa Europske Unije Kultura 2007-2013.

Rezidencija i izvedbe u listopadu ostavrene u sklopu projekta SC u rezidneciji uz potporu Ministarstva kulture RH.

 

Roberta Milevoj i Zrinka Udžbinec

Roberta Milevoj i Zrinka Užbinec

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BIOGRAFIJA

Roberta Milevoj dugi niz godina sudjeluje na hrvatskoj plesnoj sceni kao profesionalna plesačica, koreografkinja i pedagoginja. Svoje plesno iskustvo stječe izvan formalnog institucionalnog okvira obrazovanja kako bi na brojnim radionicama i rezidencijalnim programima u zemlji i inozemstvu tijekom godina razvila svoj autorski i izvođački rukopis, za koji je često i nagrađivana.

Zrinka Užbinec plesna je umjetnica s interesom za koreografiju. Od 2006. članica je izvedbenog kolektiva BADco. Izvan BADco.-a, koautorica je osam plesnih komada. Uz radionice i predavanja o suvremenom plesu koje održava s ostalim članovima BADco.-a, i sama drži poduke iz plesa. Ove godine upisala je koreografski master program u sklopu sveučilišta Justus – Liebig – Universität Gießen u Njemačkoj.

Roberta Milevoj i Zrinka Užbinec

Roberta Milevoj i Zrinka Užbinec

 

 

 

 

 

 

 

 

Bijes koji je poželjan postoji samo u kazalištu, i može biti okidač za promjene i oslobođenje. Ali nije život. Onaj drugi, potisnuti ili izraženi koji postoji  u stvarnosti može biti inspiracija za umjetnost, ali uvijek ostaje negativan u svom početku.  Roberta Milevoj

 

Ako promatram bijes kao problemsku okosnicu umjetničkog rada ili specifičnije, rada na predstavi, onda ona, kao i neka druga, postaje eksplozivni prikaz autorova/ičina mišljenja, pristupa i odluka u polju prezentacije. Prezentacija je javni čin, vrijeme koje kao privremena zajednica provodimo, barem nakratko, razmišljajući o istoj temi, što u sebi ima potencijal za promjenu. Ono što mene pritom zanima jest političnost tog potencijala, a ne njegova psihologizacija. Zrinka Užbinec