Dosta je zakopavanja bijesa. Kultura liječi?

Za tjedan dana u zagrebačkom Studentskom centru počinje 6. Ganz novi festival, jedan u nizu zagrebačkih festivala, pa ipak u potpunosti nov. Ganz se svake godine preispituje i reinterpretira s obzirom na društveni kontekst u kojem djeluje, umjetnike s kojima ima prilike surađivati te potrebe scene i publike koje pokušava dokučiti.

Ove godine ganz novo se seli s druge strane rampe, do Ganzove publike, koja će po prvi puta imati prilike gledati predstave etabliranih europskih i svjetskih autora poput Rabih Mrouéa i Erne Ómarsdóttir te dobiti društveno prihvatljiv okvir za izražavanje i kreativnu transformaciju ljutnje i bijesa – emocija koje su u našem društvu mahom potisnute i osuđivane. Ganz je instantno ljekovit festival jer pogađa direkt u glavu: preispituje smrtni grijeh, način na koji pričamo o svijetu, kako razmišljamo o ratu, što smatramo čudima, a pritom tjera strah od nepoznatog.

Na Pobješnjelom Ganzu koji će se održati od 13. do 16. listopada, očekuje se dolazak 50 umjetnika iz 9 zemalja koji će u 4 dana festivala predstaviti aktualna kazališna zbivanja. U parku Zrinjevac, festival će otvoriti umjetnička instalacija In the shadow of the waves francuskog sound art dua Kristoff K.Roll, koji pozivaju sve građane da sudjeluju u stvaranju zvučne biblioteke spavajućeg svijeta: Priča iz sna evocira moguće svjetove, noć, tihe sate, drugi svijet koji nastanjujemo kao spavači. Zabilježite vaša sjećanja na snove, govoreći u naš mikrofon!

Nakon tri tjedna intenzivne radionice, María Jerez, Eva Badanjak, Matea Bilosnić, Sara Ercegović, Ivan Penović, Martina Zelenika i Cuqui Jerez otvorit će vrata svojeg Kabineta slasnih čuda. Ovi autori različitih umjetničkih disciplina upravo će njihovim „miješanjem“ stvoriti prostor tog čudnog kabineta koji svojom vizualnom estetikom podsjeća na lunapark umjetničkih poetika i doživljaja stvarnosti. Španjolska umjetnica María Jerez poziva i na predstavu Blob, ultimativni nedefinirani entitet koji je sve i ništa, koji te pušta da postaneš što želiš, suočavajući te s tvojim najdubljim snovima, najmračnijim strahovima, tvojim najvećim željama.

#BuildingConversationZAGREB2016 projekt je kazališne umjetnice Lotte van den Berg i vizualnog umjetnika Daan ‘t Sasa koji vam nudi mogućnost istraživanja načina na koji naš govor stvara svijet u kojem živimo.  Nizozemski umjetnici inspirirani praksama Aboridžina, Occupy pokretom i Indijancima Great Lake Districta u Kanadi, teorijom filozofa/kinja poput Bruna Latoura, Davida Bohma i Chantal Mouffe, stvorili su program razgovora koji se na razne načine fokusira na naše zamišljanje budućnosti. Možemo li zamisliti alternativni svijet zajedno?

6. Ganz novi festival, Klara Rusan (ilustracija, dizajn), Borjan Pavlek (graficko oblikovanje, dizajn)

Nakon njujorške Mome i Walker Art Centra, u Zagreb po prvi put dolazi etablirani libanonski umjetnik Rabih Mroué s predstavom Riding on Cloud, koji nas kroz potresnu priču jednog čovjeka u libanonskom građanskom ratu tjera na promišljanje same ideje rata. Njegov video rad Pixelated revolution kroz snimke Sirijskog rata razotkriva diktatorsku vladu imidža, pozivajući nas da pogledom kroz dvije leće kroz koje se nišane dva čovjeka (onoga iza snajpera i drugoga iza kamere), otkrijemo ne ono što ta slika prikazuje već ono što skriva.

Za postizanje maksimalnog učinka, važna je i odgovarajuća koncentracija glazbe. Dobre glazbe. A liječit će vas DJ Nenad Kovačić, DJ, osobna! i DJ Miro Župa. Posljednjeg dana festivala tu je Live band Karaoke koji će svojim izvedbama popularnih pjesama potaknuti i ohrabriti vaše glasnice, znali vi pjevati ili ne. Bitno je da uživate u tome. Jer kako tvrde finski znanstvenici „Glazba i pjevanje imaju pozitivan učinak na kognitivne i emocionalne sposobnosti te pridonose boljem raspoloženju“. Također glasnice potpuno možete razraditi u Black Yoga Screaming komori. Dvije takve izolirane komore tijekom festivala bit će pozicionirane u Teatru &TD i u predvorju Menze u Savskoj 25 . U njih možete ući sami ili u društvu te izvrištati svoje nezadovoljstvo ili zadovoljstvo, a da vas pritom nitko ne čuje.

Ganz nove besplatne ulaznice mogu se preuzeti na dan izvedbi pojedine predstave i programa na blagajni Teatra &TD, Savska cesta 25, od 11h sve do početka predstave, po principu tko prvi, njegova ulaznica! Za instant ljekovite ple­snjake, koncert i instalacije nije potrebno preuzeti ulaznicu — samo se pojavite!

Ulaz na sve programe festivala je besplatan. Više na Facebook stranici festivala.